MDMA therapie wel legaal met analogen

Op de Drugsinfo website staat een foutieve aanname. De volgende tekst is op dit moment (03-03-2024) misinformatie:

Het is nu verboden om therapie aan te bieden met MDMA of met stoffen die lijken op MDMA (analogen). Naast dat er geen bewijs is dat analogen kunnen helpen bij PTSS kunnen deze stoffen ook veel onveiliger zijn.

Ten eerste zijn er wel degelijk bewijzen dat diverse analogen van MDMA sterker angst onderdrukken, terwijl er minder bijwerkingen zijn (gevonden in diverse patentaanvragen). Ten tweede vallen de analogen van MDMA (nog) niet onder de illegale stoffen (Opiumwet). Het geven van psychotherapie terwijl iemand onder invloed is van een substantie is niet verboden.

Weinig MDMA therapeuten in Nederland

Omdat MDMA therapie geen medische behandeling is en klanten de kosten volledig zelf dienen te dragen, zijn er weinig MDMA therapeuten die geschoold zijn en de salarissen het waard vonden. In de reguliere GGZ wordt er veel meer per uur verdiend omdat deze zorg door zorgverzekeraars wordt vergoed. De komende jaren zal hier veel verandering in komen, maar mensen die per direct een MDMA sessie willen doen, zijn aangewezen om commerciële partijen die opereren binnen de grenzen van de wet. Een overzicht van beschikbare begeleiders kan je trouwens vinden via de volgende knop.

De werkzaamheden van een MDMA therapeut

Wat een MDMA therapeut doet tijdens een MDMA sessie en daarvoor plus erna? Het gaat in eerste instantie om veiligheid en resultaat. Controle op contra-indicaties, helpen met voorbereiden, de MDMA sessie en de integratie na de MDMA sessie, zijn allemaal onderdelen van de support die een MDMA therapeut op zicht heeft of het team achter de begeleider. Hieronder vindt je meer informatie over MDMA therapie.