Wat is truffeltherapie?

Truffeltherapie is een vorm van psychedelische therapie waarbij de deelnemer psychedelische magic truffels inneemt. Dit kan leiden tot een verandering in perceptie en bewustzijn, waardoor het mogelijk wordt om diepere lagen van het zelf te verkennen en belemmerende overtuigingen of patronen aan te pakken.

Tijdens de psychedelische sessie van truffeltherapie kan er naast de emotionele belevenis ook gehallucineerd worden. De voorbereiding met therapeutisch karakter kan tot leven komen tijdens de trip waardoor blokkades in het bewuste en het onderbewuste kunnen worden doorbroken.

De werkzame stof in truffels na omzetting van psilocybine is psilocine, wat heel erg lijkt op het lichaamseigen serotonine. Een verlaagde activiteit van serotonine kan zorgen voor depressie, verslaving en angsten. Een verhoogde activiteit van psilocine en serotonine zoals bij een trip zorgt voor verbondenheid, emotionele beleving, tevredenheid en een minder actief ego.

De geschiedenis van truffels en paddo’s

Er is bewijs gevonden dat Europeanen al zeker 6000 jaar geleden paddo’s gebruikten voor psychedelische therapie en religieuze rituelen. In de moderne tijd zijn truffels populair geworden in Nederland nadat de verkoop van paddo’s werd verboden in 2008. De truffels bevatten dezelfde hallucinogene stoffen, maar zijn legaal gebleven omdat deze magisch truffels niet expliciet vermeld staan in de Nederlandse Opiumwet als illegale stof of product.

In het jaar 2006 ontstond er vanuit de wetenschap hernieuwde interesse en tot op heden lopen er wereldwijd zeer veel onderzoeken onderzoeken naar het gebruik van psilocine/psilocybine in therapeutische context. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat psilocybine de klachten van depressie kan verminderen.

Welke truffels zijn geschikt voor therapie?

Er zijn verschillende soorten magische truffels die vaak worden gebruikt zoals de Psilocybe mexicana , Psilocybe tampanensis en de Psilocybe cubensis. De hoeveelheid psilocybine in truffels kan variëren en de versheid speelt een grote rol. Over het algemeen bevatten magic truffels rond de 1% aan psilocybine en sommige zeer potente soorten tot aan 2%. Bij zeer sterk verouderde truffels kan het percentage afzakken naar bij 0%. Voor psychedelische sessies is het aan te raden om de meeste verse en sterkste soort te kiezen zodat je minder van de truffel in dient te nemen voor een goede hoeveelheid aan psilocybine, dat kan namelijk erg schelen in de misselijkheid die kan ontstaan.

De werkzame stoffen in truffels

Hoewel bijna iedereen spreekt over psilocybine, doet psilocybine vrijwel niets in het brein. Psilocybine is een prodrug, wat betekent dat het zelf niet actief is totdat het door het lichaam wordt omgezet. Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het afgebroken door het enzym alkalische fosfatase. Dit enzym verwijdert fosfaatgroep chemicaliën, zoals fosfor, zuurstof en waterstof. Het resultaat van dit proces is psilocine.

Psilocine is de stof die daadwerkelijk de psychoactieve effecten veroorzaakt. Het bindt aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat leidt tot verhoogde stimulatie van deze receptoren. Deze receptoren hebben invloed op de stemming, emoties en perceptie. Het is dus psilocine, en niet psilocybine, dat verantwoordelijk is voor de kenmerkende bewustzijnsveranderende effecten van truffels.

Een truffeltherapie traject

Een truffeltherapie traject begint meestal na de screening op veiligheid en heeft een voorbereidingsfase van 1 tot 2 weken tot aan de eerste truffelsessie. Tijdens deze fase wordt er gewerkt aan het therapeutisch karakter van de sessie en is er ook oog voor de fysieke gezondheid.

Vervolgens vindt de psychedelische sessie plaats, waarbij de deelnemer psychedelische magische truffels inneemt. Dit leidt tot zowel een emotionele belevenis als hallucinaties. De voorbereiding kan tijdens de trip tot leven komen, waardoor blokkades in het bewuste en het onderbewuste kunnen worden doorbroken. Tijdens de trip kan de gekozen begeleider/therapeut helpen om aan de gestelde doelen te werken.

Ongeveer een week na de sessie zal er nog een (telefonisch) integratiegesprek plaatsvinden om de ervaring een plek te geven en om de inzichten om te zetten in vooruitgang.

Recent wetenschappelijk onderzoek

Hieronder zijn een drietal onderzoeken vermeld waarbij de bevindingen positief zijn.

indingen:

  • Een studie van het UMC Utrecht en COMPASS Pathways heeft aangetoond dat psilocybine een deel van de patiënten met behandelingsresistente depressies kan helpen. De studie toonde een snelle en aanhoudende verbetering voor patiënten die een eenmalige dosis van 25 mg kregen, in vergelijking met de placebo-groep.
  • Een onderzoek gerapporteerd in het Journal of Psychopharmacology meldde dat behandeling met psilocybine de verlichting van zware depressie bevordert, met effecten die tot 12 maanden aanhouden.
  • Een onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine toonde aan dat psilocybine therapie met psychologische ondersteuning kan helpen bij behandelingsresistente depressie.

De risico’s van truffels

Bij het gebruik van truffels is het belangrijk dat er wordt gekeken naar mogelijke interacties met medicijnen. Een ander belangrijk punt zijn onderliggende kwalen zoals hart- en hersenaandoeningen of psychische aandoeningen. Een intake waarbij deze punten worden gecontroleerd is aanbevolen en daarmee voorkom je gevaarlijke situaties. Daarnaast is goede ondersteuning tijdens een truffelsessie ook belangrijk.

Start hier de intake voor een truffelsessie