Psychedelische therapie wordt moeilijker aan te bieden

In Januari 2024 heeft de Tweede kamer een nieuwe wet goedgekeurd die het makkelijker maakt om hele groepen psychedelische stoffen in één klap te verbieden. Dit stofgroepenverbod dient nog wel goedgekeurd te worden door de Eerste kamer voordat de nieuwe wet van kracht wordt. Deze nieuwe wet zorgt er bij ingang voor dat MDMA therapie met analogen die nu legaal zijn, illegaal wordt. Wij verwachten dus dat MDMA therapie mogelijk niet meer mag vanaf de zomer in 2024!

Welke Psychedelische therapie mag wel?

Vooralsnog is psychedelische therapie in Nederland wel mogelijk met legale stoffen. We tonen hier een tabel met mogelijke stoffen voor en na het nieuwe stofgroepenverbod.

PsychedelicumVoor verbodNa verbod
PsilocybineIllegaal, maar mogelijk met truffelsGeen verandering
MDMAIllegaal, maar mogelijk met analogenNiet meer mogelijk
LSDIllegaal, maar mogelijk met analogenGeen verandering
AyahuascaIllegaalGeen verandering
PsilohuascaLegaalGeen verandering

De huidige stand van zaken

Het is moeilijk om de toekomst exact te voorspellen. Misschien worden er meer of minder psychedelische stoffen illegaal verklaard en dat maakt het aanbieden van psychedelische sessies moeilijker. Aan de andere kant zijn er ook ontwikkelingen om psychedelische therapie de status medische behandeling te laten krijgen. Dit maakt het dan weer makkelijker om psychedelische therapie te verkrijgen én het kan misschien vergoed worden door zorgverzekeraars. Een voorspelling is dus wel dat vanaf deze zomer psychedelische sessies minder makkelijk gegeven kan worden en dat één of twee jaar later psychedelische therapie wordt erkend als behandeling. Het wordt dus eerst slechter voordat het beter wordt!

Om het mogelijke en actuele aanbod te bekijken, waarbij de wettelijke bepalingen zijn meegenomen, kan je terecht op de onderstaande pagina.