Verslaving vanuit biochemisch oogpunt
Verslavingen worden vaak gezien als een soort van morale nalatigheid of zwakte van de verslaafden. Deze maatschappelijke kijk op verslavingen is onterecht en draagt juist niet bij aan de oplossing voor de verslaafde. Verslavingen ontstaan nooit door een defecte geest, maar door de biochemische staat van het brein. Net zoals een tumor krijgen is het verslaafd worden aan een middel waarschijnlijk beiden wat iemand overkomt vanwege hoe de natuur nou eenmaal werkt. Hoe ons brein werkt dicteert nou eenmaal wat we denken en wat we doen. Laten we verslavingen bespreekbaar maken. Het is geen schande maar we kunnen er samen wel wat aan doen.
Verslaafd aan verdovende drugs a.k.a downers?
GHB, Alcohol en cannabis zijn middelen die vallen onder de verdovende categorie drugs. Deze downers worden vaak gebruikt om tot rust te komen kunnen voor onrustige personen een verslavende werking hebben. Door GABA receptoren te stimuleren ontstaat de rustgevende werking waarbij dopamine vrijkomt. Dopamine is onder andere een belonings–neurotransmitter, wat het nog verslavender maakt vooral voor personen die al lage dopamine-waarden hebben. Juist bij deze personen kan de combinatie van GABA en DHAE de kans aanzienlijk verhogen om succesvol af te kicken van deze verslavende middelen. Verschillende onderzoeken (hier en hier) suggereren dat de activatie van GABA receptoren en de verhoogde DHAE concentratie statisch betere kansen geeft om te stoppen met verslavende middelen.
En de verslavende uppers?
Uppers zijn stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine, cocaïne, amfetaminen en MDMA. Ook bij de uppers speelt een soortgelijk proces een rol. In plaats van dat GABA een grote rol speelt, speelt nu dopamine een grotere rol. Bijna alles met een verslavende werking maakt gebruik van hoe onze dopamine receptoren werken en de beïnvloeding van prikkelgeleiding in het brein. Ook verslavingen zoals gokken, porno en social media en eten (suikers) maken gebruik van dit systeem. Hoe gevoeliger iemand is voor dopamine (bij bijvoorbeeld overstimulatie, ADD/ADHA, lage concentraties dopamine of eenzaamheid) des te meer grip een verslaving kan hebben. Bij het behandelen van verslavende uppers kan de combinatie DHAE en tyrosine helpen, maar ook GABA. Tyrosine is een bouwstof van o.a. dopamine.
Epigenetica speelt ook een rol
Een relatief nieuw gebied voor de wetenschap is de rol van genetica en epigenetica bij verslavingen. Sommige personen zijn vanwege de overgeërfde genen al gevoeliger voor verslavingen. Bepaalde soorten drugs genen aan en uit kan zetten en dit noemen we epigenetica. Door dit proces kan er een nieuwe balans ontstaan in signaalstoffen die een verslaving erger kan maken. De volgende video is voor degenen die epigenetica interessant vinden en termen uit de biochemie enigszins begrijpen.
Hoe te stoppen met de verslaving?
We schreven eerder dat de stoffen DHAE, GABA en tyrosine kunnen helpen om de craving naar dopamine (verslaving) te beteugelen. Hierdoor verhoog je de kans op succesvol stoppen met de verslaving met zo’n 38% volgens het eerder genoemde DHAE onderzoek. GABA heeft een extra positieve uitwerking bij de aanpak van de verslaving bij downers en tyrosine bij de uppers.
Psychedelica staan er om bekend om de succeskans aanzienlijk te verhogen. Naast de verandering in de balans van neurotransmitters, wat al heel goed kan werken tegen verslaving, kan het ook zijn dat het bepaalde genen weer juist aan of uitzet waardoor de verslaving nog beter te behandelen is. De serotonerge werking van psychedelica staat er namelijk om bekend dat ze via de 5HT receptoren en daarmee ook BDNF receptoren de epigenetica te beïnvloeden.
Onze aanpak bij verslavingen
Bij triptherapie maken we gebruik van verschillende methoden tegelijk. Ten eerste adviseren wij na het starten van een traject welke voeding en supplementen jou kunnen helpen de neurochemie te herstellen. De voorgestelde supplementen kunnen dus de eerder genoemde zijn of een combinatie wat beter bij de individu past. Deze adviezen worden gemaakt op basis van de intake en de neurotransmittertest. Bij verslavingen raden we vaak aan om een aantal dagen een dopamine detox te doen voordat we een psychedelische sessie doen. Na zo’n twee weken na de start van een traject gebruiken psychedelische sessie om het brein nog meer in balans te brengen. Soms zijn het de inzichten die helpen om definitief te stoppen. Het kunnen ook de fysieke veranderingen in het brein zijn die ontstaan na zo’n sessie.
Meer weten?
Maak gebruik van de onderstaande links om meer te leren over hoe de verschillende elementen van de verslavingsbehandeling samenwerken voor het beste resultaat.
Dopamine | Dopamine detox | GABA | Serotonine | Psilocybine tegen verslavingen
Klaar voor de digitale intake?
Wilt u eerst advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.