Wat is MDMA therapie?

MDMA therapie is een vorm van gesprekstherapie waarbij de cliënt een dosis MDMA of MDMA analoog krijgt toegediend onder begeleiding van een getrainde therapeut. MDMA is een stof die de werking van de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline beïnvloedt, waardoor de cliënt een gevoel van verbondenheid, empathie en vertrouwen ervaart. Dit kan helpen om traumatische herinneringen en emoties op een veilige en constructieve manier te verwerken.

MDMA therapie bij PTSS en angstklachten

MDMA therapie wordt momenteel onderzocht als een mogelijke behandeling voor mensen met ernstige en complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS), die niet goed reageren op de bestaande therapieën. PTSS is een psychische aandoening die ontstaat na het meemaken van een of meer schokkende gebeurtenissen, zoals oorlog, geweld, misbruik of een ongeluk. Mensen met PTSS hebben last van herbelevingen, nachtmerries, vermijding, negatieve gedachten en overmatige waakzaamheid. Dit kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren, zoals relatieproblemen, depressie, angst, verslaving of zelfmoordgedachten.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gaande naar de effectiviteit en veiligheid van MDMA therapie bij PTSS. Een van deze onderzoeken wordt uitgevoerd door psychiater Eric Vermetten, die gespecialiseerd is in het behandelen van veteranen met PTSS. Hij legt uit dat MDMA therapie bestaat uit drie sessies van ongeveer acht uur, waarbij de cliënt eerst een pil met 75 tot 125 milligram MDMA slikt en vervolgens met de therapeut praat over zijn of haar trauma’s. Tussen de sessies door zijn er ook voor- en nabesprekingen om de ervaringen te integreren.

De resultaten van de eerdere studies zijn veelbelovend en laten zien dat MDMA therapie zeer effectief kan zijn om mensen met PTSS te helpen. Volgens Vermetten herstelt 83 procent van de cliënten volledig van hun klachten na MDMA therapie. Dit is een veel hoger percentage dan bij andere psychologische of psychiatrische behandelingen. Bovendien zijn er weinig bijwerkingen of risico’s verbonden aan het gebruik van MDMA onder professioneel toezicht.

Legale MDMA therapie

MDMA staat op Lijst 1 van de Nederlandse opiumwet. Dit zou betekent dat het schadelijker voor de gezondheid is dan de softdrugs op Lijst 2. Wegens deze classificering is MDMA illegaal om te bezitten. Vanwege deze wetgeving die volgens ons niet helemaal aansluit bij de wetenschappelijke bevindingen, hebben we een legaal alternatief die ook de therapeutische voordelen van MDMA therapie biedt zonder de wet te overtreden.

Lees hier meer over de legale MDMA therapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *