Wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn psychoactieve stoffen die de perceptie en gevoelswereld tijdelijk kunnen veranderen. Psychedelica kunnen mensen in staat stellen conflicten en trauma’s op te lossen die ten grondslag liggen van psychische aandoeningen. Enorme neuroplasticiteit en reorganisaties worden getriggerd door serotonine 2A-receptoren in de neo-cortex die worden gestimuleerd door psychedelica en lichaamseigen neurotransmitters. Deze niet-patenteerbare verbindingen zijn onaantrekkelijk voor big pharma en daardoor lopen de onderzoeken traag. De onderzoeken die worden gesubsidieerd door kleinere partijen laten in ieder geval mooie resultaten zien.

Lees hier meer over de lopende onderzoeken naar psychedelica

Psychedelica zijn voornamelijk stoffen die in de natuur te vinden. Denk hierbij aan paddo’s, schimmels, planten en dieren. Psychedelica worden door de mensheid al duizenden jaren gebruikt als heilige en geneeskrachtige stoffen. Sommigen stellen zelfs dat religie voortkomt uit het gebruik van psychedelische middelen.

5HT2a receptoren en het DMN network

Psychedelica hebben een grote impact op de serotonine-2A-receptoren in de neocortex. Deze receptoren vergrootten de connectiviteit tussen corticale neurale netwerken die normaal gesproken niet met elkaar praten ander. Dit verhoogt de neuroplasticiteit in de hersenen. Een ander mooi bijkomend voordeel van de psychedelische staat is dat het standaardmodusnetwerk (DMN) minder actief wordt. Het DMN is actief in een neurale ‘rusttoestand’ en zorgt er voor dat bij mensen die niets aan het doen zijn er meer gedachten zijn over het verleden, de toekomst en het zelfbeeld (zoals ‘ego’). Een minder actief DMN door psychedelica zorgt dus voor minder zelfbesef, minder angst voor de toekomst en dus een lagere aansturing van de amygdala richting de bijnieren, wat resulteert in minder cortisol secretie. Verder zorgt de activatie van 5HT2A-receptoren trigger voor neuroplastische veranderingen, zowel functioneel als structureel. Dit heeft te maken doordat er meer BDNF hormoon wordt aangemaakt, wat zorgt voor het herstellen en aanmaken van nieuwe zenuwcellen/neuronen.

Lees hier meer over het Default Mode Network en psychedelica

Lees hier meer over BDNF en psychedelica

Wat ervaar je tijdens een psychedelische trip?

Buiten de veranderingen op fysiek (biochemisch en elektrochemisch) gebied is er ook een subjectieve ervaring die veranderd ten opzichte van het dagelijks bestaan. Afhankelijk van de doseringen en de persoon in kwestie ontstaan er andere effecten en de intensiteit van die effecten kunnen variëren. Buiten de hallucinaties ontstaan er ook andere effecten. De subjectieve ervaringen van patiënten omvatten ego-dood (afbreken van gedachten gevuld, controlerende en rigide aspecten van onze geest), verbinding, toegang tot emoties, herinneringen, toegang tot het onderbewuste, en een verandering van van voorheen rotsvaste overtuigingen over zichzelf en de wereld. Soms is het begon van zo’n sessie een uitdaging omdat naast de mooie effecten er eerst spanning kan ontstaan door de behoefte aan controle over de de uitwerking van de psychedelica. Een goede therapeut of begeleider helpt je door het begin heen waardoor je het therapeutische potentieel vergroot. Tijdens de piek van een therapeutische sessie mogen emoties naar de oppervlakte komen zodat deze geen blokkade meer vormen in die toekomst.

Lees hier meer over de verschillende doseringen en effecten van psilocybine (Padddo’s/truffels)

Lees hier meer over hallucinaties door psychedelica

Psychedelica tegen PTSS, trauma, depressie, verslaving, sociale angst en burn-out

Bij triptherapie zetten we psychedelica met name in tegen depressie en verslavingsproblematiek. Daarnaast helpen we veel klanten met angstgerelateerde klachten. Elke aanpak is net even anders en we houden rekening met persoonlijke omstandigheden. Wij maken persoonlijk advies op basis van een intake waarbij we ook inschatten hoe we de neurochemie al voor de sessie kunnen verbeteren. Tevens geven we ook tips ter voorbereiding van de sessie. De voorbereiding en de psychedelische sessie versterken de werking synergetisch waardoor de kans op succes wordt vergroot. Ben je nieuwsgierig naar de verschillende trajecten? Lees dan verder via de links hieronder.

Psilocybine behandeling PTSS

Psilocybine behandeling depressie

Psilocybine tegen verslavingen

Truffel ceremonie tegen burn-out

Het originele bericht komt van de onderstaande link

Triptherapie: Psychedelische therapie tegen psychische aandoeningen